Handtherapie

Wat is handtherapie? Uw hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar. Botten, spieren, pezen en banden zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie. Uw hand is echter ook kwetsbaar. Door een ongeluk, door overbelasting of door slijtage kunt u allerlei klachten krijgen. En dat kan u behoorlijk belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. Een goede behandeling door ervaren specialisten is dan belangrijk. In onze praktijk heeft Betty de opleiding tot handtherapeut gevolgd en is in januari 2016 geslaagd voor haar examen.

Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwen en huid. Handtherapeuten zijn gespecialiseerde fysiotherapeuten, die zich hebben toegelegd op de behandeling van hand, pols en arm. De handtherapeut verzorgt het revalidatieproces na een operatie, maar kan ook conservatief (dus zonder operatieve ingreep) behandelen. Er zijn veel verschillende behandelmogelijkheden, die altijd precies afgestemd worden op uw klachten en beperkingen. Het streven hierbij is om weer zo optimaal mogelijk te functioneren.
Belangrijk om te weten: handtherapie is vaak een langdurig en intensief traject, waarbij uw medewerking en inzet van groot belang is. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan ook de duur van de therapie variëren. Het kan zijn dat u met een pijnlijke spier na drie keer behandelen en de juiste adviezen al vooruit kunt. Maar na een operatie of bij uitgebreid letsel kan de nabehandeling soms wel een jaar duren. Vooral in het begin is de behandelfrequentie heel hoog. Want juist in die periode is de meeste winst te behalen.

Therapeuten gaan voor een efficiënte en optimale aanpak, maar uw eigen motivatie om thuis te werken aan uw herstel is net zo belangrijk! Of de therapie nu lang of kort duurt: het is heel belangrijk dat u de voorgeschreven oefeningen en adviezen thuis nauwkeurig opvolgt!

  Wat doet de handherapeut?
Deze fysiotherapeut helpt u vooral met oefeningen die de spieren en gewrichten van uw hand of arm weer soepel en sterk maken. Specifieke oefeningen zijn erop gericht om afzonderlijke structuren (zoals gewrichten, spieren, pezen, zenuwen en huid) zo optimaal mogelijk te laten herstellen. Dat kan een ingewikkelde procedure zijn: soms is het nodig om al met de pezen te gaan oefenen, terwijl een breuk nog maar een dag oud is… Ook moeten onze fysiotherapeuten ervoor zorgen dat de verschillende structuren binnen het genezingsproces op het juiste moment geoefend worden. Al met al een complex proces, waarvoor specifieke kennis noodzakelijk is en waarbij een op maat gesneden behandelplan wordt opgesteld.

  Diagnostiek
Lichamelijk onderzoek
De handtherapeut verricht een uitgebreid lichamelijk onderzoek om te beoordelen wat er aan uw hand of pols mankeert.

  Lokale therapie
Littekenbehandeling
Operatielittekens worden behandeld met intensieve littekenmassage en littekenmobilisatie door de fysiotherapeut. Daarnaast wordt bij de behandeling van littekens veelvuldig gebruik gemaakt van siliconengelpads. Deze gelpads maken het litteken zachter en daardoor minder pijnlijk.

Ondersteunende therapie
Vastzittende spieren kunnen door middel van massage worden losgemaakt.
Soms maakt de fysiotherapeut gebruik van speciale apparatuur die werkt op basis van koude, warmte of ultrageluid. Op die manier wordt een voorwaarde gecreëerd om de hand te kunnen trainen en functioneel te belasten.

  Opbouwen belastbaarheid en functionaliteit 
Oefentherapie
De oefentherapie van onze fysiotherapeuten is erop gericht om uw hand of pols weer sterker te maken en elk onderdeel soepel te laten bewegen: we proberen gewrichten te mobiliseren, spierkracht te vergroten, pezen goed te laten glijden, spieren op lengte te brengen en littekens soepel te maken. Oefentherapie gebeurt deels aan de behandeltafel waar u één op één met de fysiotherapeut werkt, maar ook in een oefensituatie waar u aan de slag gaat met gewichten en specifieke oefenmaterialen.

 

  Eenmalig fysiotherapeutisch consult
Soms vraagt de verwijzend arts ons mee te denken in het stellen van een diagnose. Dit fysiotherapeutisch consult is een eenmalig onderzoek met als doel het bepalen van het behandelbeleid en/of het stellen van een eventuele behandelindicatie fysiotherapie bij stoornissen en beperkingen van de arm en hand. Er volgt altijd een schriftelijke verslaglegging naar de verwijzend huisarts of specialist waarin de conclusies en adviezen zijn opgenomen. Voor het fysiotherapeutisch consult geldt een apart tarief dat door alle verzekeringsmaatschappijen wordt vergoed. Voor vergoeding van dit consult is een gerichte verwijzing noodzakelijk.

Meer informatie? mail naar betty@buurtfysiobarchem.nl of bel de praktijk.

zie ook: handtherapie