Lymfedrainage & Oedeemtherapie

  Wat is lymfedrainage of oedeemtherapie?

Manuele lymfedrainage is een behandelmethode voor mensen waarbij er teveel vocht achterblijft in het weefsel (men spreekt dan over oedeem). Dit overschot aan vocht ontstaat meestal in de benen, maar het kan op iedere plaats in het lichaam voorkomen. Een oedeemtherapeut heeft na de opleiding voor fysiotherapie nog een opleiding oedeemtherapie gevolgd.

Er zijn vele mogelijke oorzaken voor oedeem:

 • een verstoorde balans tussen het uittreden van vocht in het weefsel en opname terug in het bloed.
 • aangeboren afwijkingen in het lymfestelsel
 • schade aan het lymfestelsel na een operatie, trauma of straling
 • schade aan het lymfestelsel na een (bacteriële-)infectie
 • obstructie (verstopping) in het lymfestelsel door een tumor
 • veranderingen na medicijnengebruik

 

  Voor wie is de oedeemtherapeut?

(Lymfe-)oedeem kan ontstaan bij jong en oud. In sommige gevallen is de klacht omkeerbaar en kan het probleem worden verholpen. In andere gevallen zijn de klachten onomkeerbaar en zal het doel zijn de dikke arm of het dikke been zo dun mogelijk te krijgen. Vervolgens zal de behandeling gericht zijn op het voorkomen dat de arm of het been weer dik wordt door middel van het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Op deze manier zal de persoon zo min mogelijk pijn en beperkingen van deze aandoening ondervinden.

  Wat doet een oedeemtherapeut?

Bij een eerste bezoek zal er een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek plaatsvinden, waarna samen met u een behandelplan zal worden opgesteld.

De behandeling zal tot doel hebben de functie van het lymfestelsel te verbeteren en het oedeem te laten afnemen of te laten verdwijnen (afhankelijk van de onderliggende oorzaak). Tijdens de behandeling maakt de oedeemtherapeut gebruik van specifieke technieken:

 1. Manuele lymfedrainage: een massagemethode die de functie van het lymfesysteem op een adequate wijze ondersteunt en optimaliseert;
 2. Oedeemhandgreep: Handgrepen om forse zwelling te verplaatsen naar plaatsen waar het makkelijke af wordt gevoerd;
 3. Fibrosehandgreep: Een techniek om o.a. littekens soepeler te krijgen;
 4. Compressieverband of zwachtelen: de tegendruk van het verband of zwachtels heeft het tegen gaan van uittreden van vocht als hoofddoel en ondersteunt de afvoer van lymfe. Een ander gunstig effect is dat de spierpomp beter werkt. Na afloop van de behandeling kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten, die overdag gedragen wordt;
 5. Oefentherapie: Beweging stimuleert de lymfvaten, waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd. Hiervoor zijn gerichte specifieke oefeningen nodig;
 6. Ademhalingstechnieken: het aanleren van bepaalde ademhalingstechnieken om de afvoer van lymfe te ondersteunen;
 7. Het geven van adviezen omtrent huidhygiëne en lichamelijke belasting.
 8. Het aanbrengen van lymftape ter ondersteuning van de lymfdrainage of als alleenstaande behandeling.

 

  Hoe komt u bij de oedeemtherapeut terecht?

Met uw huisarts of specialist kunt u overleggen of lymfedrainage of oedeemtherapie in uw geval gewenst is. U kunt dan met een gerichte verwijzing van een arts of specialist zelf contact met ons opnemen om een afspraak te maken. Wij streven ernaar zo spoedig mogelijk met u af te spreken.

   Wie betaalt de oedeemtherapeut?

In principe gelden de regels als voor normale fysiotherapie. Lymfe-oedeem valt in de meeste gevallen onder de chronische aandoeningen en behandeling daarvoor wordt na de eerste 20 behandelingen uit de basisverzekering vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Er is dus een aanvullende verzekering gewenst voor de eerste 20 behandelingen. Mocht er geen aanvullende verzekering zijn dan komen de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening.

Voor vragen of mogelijkheden over behandeling kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk. Mail naar betty@buurtfysiobarchem.nl of bel de praktijk.

  Toepassingen Oedeemtherapie

Wanneer Oedeemtherapie (Manuele lymfdrainage) correct wordt toegepast, heeft het een diep doch subtiel effect op het lichaam. Om dit te bereiken, moet een therapeut correct opgeleid zijn, volledig gericht zijn op de precieze van de techniek als ook de behoeften van de patient.

Manuele lymfdrainage heeft invloed op het zenuwstelsel door de sympaticus te remmen. Door dit te doen, kan oedeemtherapie effect hebben op het gladde spierweefsel geinnerveerd door de sympaticus, bijvoorbeeld in de bloedcirculatie en de lymfbanen, maar tevens ook de darmperistaltiek. Het kan een patient ook helpen bij het herstel van een chronische aandoening door het parasympatische zenuwstelsel de overhand te geven. Manuele lymfdrainage is rustgevend en ontspannen en patiënten ervaren vaak een gevoel van welzijn na behandeling.

Door een pompend en rek effect op de lymfbanen te brengen, stimuleert de Dr. Vodder methode van Manuele lymfdrainage (Oedeemtherapie) de contractie van het gladde spierweefsel in de lymfbanen. Lymfvocht wordt voorwaarts gestimuleerd en bindweefsel wordt gedraineerd.Het verplaatsen van vocht in bindweefsel (interstitieel vocht) in combinatie met verplaatsing van lymfvocht wordt bewerkstelligd door een correct uitgevoerde Manuele lymfdrainage. Door de microcirculatie te stimuleren kan Manuele lymfdrainage succesvol toegepast worden in oedemateuse condities, zoals lymfoedeem en bepaalde types van veneus oedeem. Ter ondersteuning van de behandeling kan er lymftaping worden toegepast. Dit is een onderdeel van het Medical Taping concept en zowel Betty als Arianne zijn geschoold in het toepassen van lymftaping.

Indirect beïnvloed het ook het immuunsysteem. Door de lymfdoorstroming te bevorderen, verwacht men de pathogenen sneller naar de lymfklieren te kunnen transporteren, alwaar ze geneutraliseerd worden.

denk bij oedeemtherapie aan de volgende aandoeningen:

 • Primair en Secundair Lymfoedeem
 • Veneuze Insufficientie
 • Niet-bacteriele ontstekingsreacties (bv. Verstuikingen)
 • Ulcera
 • Dermatologische aandoeningen
 • Circulatiestoornissen
 • Sportletsel
 • Brandwonden
 • Pre- en post-(plastische) chirurgie
 • Lipoedeem