Rugklachten en fysiotherapie

scholing en preventie

Aanleren van veilig rug- en lichaamsgebruik is noodzakelijk om pijnlijke, overbelastende aktiviteiten in het dagelijks leven te voorkomen. Hierdoor bereikt u de snelste weg naar het herstel en daarnaast ook naar het voorkomen van herhaling van de klachten.

 

rugbrace of niet?

Soms is het beter om te kiezen voor beschermende hulpmiddelen. Dit om de overbelastende aktiviteiten te remmen of als reminder voor verkeerd lichaamsgebruik. Het dragen van een dergelijke rugbrace is tevens bedoelt om preventief te werken bij overbelastingsklachten. Wij werken met verschillende rugbraces en kunnen snel de voor u beste rugbrace leveren.

 

wat gaan we doen?

Tijdens de behandeling wordt eerst uitgelegd hoe uw rugklacht tot stand gekomen is. Door het vergroten van uw kennis is het mogelijk om het ruggebruik te gaan veranderen en een recidief van de rugklachten in de toekomst te voorkomen. Om een blijvende verandering te bereiken zult u met regelmaat de opgegeven oefeningen zelfstandig moeten uitvoeren. Dit noemen we ook wel het automatiseren van uw beweeggedrag. Tijdens de behandeling kunnen we naast het aansturen van de oefeningen in de thuissituatie ook andere behandelvormen toepassen. Dit kan bv massage, medical taping of mobilisatie van het bekken zijn.

Door de behandeling en de specifieke oefenvormen kan het dagelijks leven minder belastend worden en kunnen klachten onder controle gehouden worden. Mits de geoefende technieken op de juiste wijze worden toegepast kunnen recidieven in de toekomt worden voorkomen. Uit de geoefende technieken kiest u zelf welke techniek voor u het best en meest toepasbaar is in het dagelijks leven.

 

Hieronder enkele feiten over rugklachten:

  • Wist u dat 4 op de 5 mensen (80% van de bevolking) weleens last heeft van rugklachten?
  • Wist u dat rugpijn net zo vaak voorkomt bij mannen als bij vrouwen?
  • Wist u dat langdurig rusten in bed (bij rugpijn) een negatief effect geeft?
  • Wist u dat het vermijden van activiteiten en voorzichtiger bewegen bij rugklachten niet helpt?
  • Wist u dat slecht slapen de rugpijn beïnvloedt?
  • Wist u dat specifieke oefeningen juist goed en veilig zijn voor uw rug?