Het is de verwachting dat, door de toenemende vergrijzing, de zorgvraag van de ouderen in onze samenleving binnen enkele jaren het zorgaanbod zal overtreffen. De situatie in de thuiszorg ligt vaak onder hoge druk en de mantelzorger wordt veelal ingeschakeld, ook waar dit misschien niet wenselijk of te zwaar is. Momenteel wordt de zorg met name alleen gegeven door de thuiszorgorganisaties: de wijkverpleging en wijkverzorging.
Fysiotherapie kan een grote bijdrage geven in de thuiszorg bv. multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. Dit omdat juist fysiotherapeuten experts zijn op het gebied van behoud van zelfstandigheid, revalidatie en verbetering van kwaliteit van leven.
Momenteel worden ouderen alleen incidenteel behandeld op verwijzing van voornamelijk de huisarts. Dit betreft een andere vorm van zorg dan hetgeen de gespecialiseerde wijkzorg fysiotherapeut kan bieden.
Deze vorm van fysiotherapie wordt gegeven door fysio- of oefentherapeuten die hiervoor een aanvullende opleiding hebben gevolgd. Deze therapeuten hebben als doel om vaker, sneller en beter betrokken te worden bij de zorg voor de thuiswonende ouderen, chronisch zieken en terminale patiënten. Op deze manier kan de therapeut helpen bij het handhaven van de thuissituatie, waarbij een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven wordt nagestreefd.
Om als fysiotherapeut in de geïntegreerde wijkzorg zo effectief mogelijk te zijn wordt vaak in teamverband gewerkt met andere zorgverleners, zoals de medewerkers van de thuiszorg, ergotherapeut, huisarts, huisartsondersteuners, maatschappelijk werk, etc.
Naast verpleegkundige zorg hebben thuiswonende ouderen steeds vaker hulp nodig op het gebied van mobiliteit, evenwicht, staan en lopen en individuele valpreventie, om zo zelfstandig en veilig mogelijk thuis te kunnen verblijven.
Fysiotherapie in de geïntegreerde wijkzorg richt zich op de functionele revalidatie en resocialisatie van thuiswonende (kwetsbare) ouderen, chronisch zieken en terminale patiënten.
Doel is om de patiënt zo lang mogelijk, op een verantwoorde manier, in zijn/haar eigen leefomgeving te laten functioneren.
De fysiotherapeut in de geïntegreerde wijkzorg kan ingeschakeld worden bij/voor:
als de cliënt:
Voor het inschakelen van de fysiotherapeut in de geïntegreerde wijkzorg hoeft dus geen specifieke stoornis aanwezig te zijn.
Samenwerking met thuiszorg, ergotherapie en huisarts (praktijkondersteuner) is voor de fysiotherapeut in de geïntegreerde wijkzorg van groot belang.
Meer informatie of een afspraak maken? Mail naar arianne@buurtfysiobarchem.nl of bel de praktijk.
Zie ook: geintegreerdewijkzorg