Parkinson en Parkinsonnismen

Landelijke netwerk met sterke regionale verbanden. Dit netwerk is opgericht om de kwaliteit van de zorg voor deze patientengroep te verbeteren. Hieronder kunt u informatie lezen over deze aandoening en het netwerk.

 

ParkinsonNet

Arianne Koopmans-Witjes is lid van ParkinsonNet.

ParkinsonNet is een initiatief van het UMC St Radboud en de Werkgroep Bewegingsstoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. In 2006 is het uitgeroepen tot beste zorginnovatie van Nederland. Ook internationaal is er veel aandacht voor deze aanpak. In enkele jaren is ParkinsonNet uitgegroeid tot een organisatie die een groot deel van Nederland bestrijkt en waarbij 41 regionale netwerken zijn aangesloten. ParkinsonNet bestaat uit een serie regionale netwerken van zorgverleners, die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson. Elk regionaal netwerk dat deel uitmaakt van ParkinsonNet, bestaat uit één of meer neurologen, Parkinson verpleegkundigen, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. Optimale zorg is mogelijk omdat alle deelnemers gespecialiseerd zijn in het behandelen van de ziekte van Parkinson. Dankzij gerichte doorverwijzing trekken zij bovendien grote aantallen patiënten aan, waardoor de expertise verder toeneemt. De zorg is ook efficiënt, omdat alle deelnemers hun behandelingen onderling goed afstemmen. De tevredenheid van de patiënten over het netwerk is groot.

 

Wanneer welke vorm van fysiotherapie en oefentherapie?
De vroege fase  
Patiënten in de vroege fase hebben geen of weinig beperkingen. Het doel in deze (en vaak ook in de volgende fasen) is: voorkomen van inactiviteit, vermijden van angst om te bewegen of te vallen en het onderhouden en/of verbeteren van de conditie. De fysiotherapeut geeft informatie en voorlichting en oefent met u. Zij zal u motiveren zelf voldoende te bewegen, bijvoorbeeld in groepsverband, met specifieke aandacht voor balans, spiersterkte, beweeglijkheid van de gewrichten en conditie. Zij bekijkt met u op welk moment op de dag u het beste kunt trainen. Dit is afhankelijk van uw doel in de behandeling en met name van belang wanneer u ‘on’ en ‘off’ momenten ervaart over de dag.

De middenfase 
In deze fase kunnen activiteiten zoals het lopen, opstaan uit een stoel en omrollen in bed een probleem worden. Ook kan het lastiger worden uw balans te bewaren, waardoor u meer risico loopt om te vallen. Samen met u zal Arianne naar strategieën zoeken waarmee u de problematische activiteiten weer makkelijker en veiliger uit kunt voeren en zonodig uw kracht trainen. Het kan zijn dat het tegelijkertijd uitvoeren van meerdere taken (bijvoorbeeld naar de keuken lopen met een kop thee in uw hand) moeilijk wordt, zeker wanneer de telefoon dan ook nog onverwacht gaat of iemand iets aan u vraagt. Als de handhaving van uw balans en daarmee uw veiligheid in gevaar komt, is het van belang deze zogenaamde dubbeltaken te vermijden. Probeer één ding tegelijk te doen. Dit is veiliger en vermindert de kans op een val.

De late fase  
Bij een klein deel van de Parkinsonpatiënten ontwikkelt de ziekte zich zodanig dat ze op een rolstoel zijn aangewezen of in bed moeten blijven. Fysiotherapie helpt om belangrijke functies te behouden en doorliggen en spierproblemen te voorkomen. De fysiotherapeut begeleidt bij oefeningen en adviseert onder meer over de beste lichaamshouding in bed of rolstoel. Ook kan de partner en/of verzorger bij de fysiotherapeut terecht voor bijvoorbeeld til-instructie.

Buurt Fysio Barchem werkt samen met ergotherapeut Marise Vreugdenhil, tevens aangesloten bij ParkinsonNet.

Bron: Parkinsonnet